Labākai lietotāja pieredzei lūdzam izmantot kādu citu interneta pārlūku

Aptauja: katrs piektais Latvijas iedzīvotājs apsver īpašuma iegādi ārzemēs

19.08.2024, 11:10

Ģeopolitiskās situācijas un drošības risku dēļ nekustamā īpašuma iegādi ārpus Baltijas apsvēruši 20% Latvijas iedzīvotāju, bet jaunu dzīvokļu iegādei Latvijā lielākie šķēršļi ir nepietiekami finanšu līdzekļi, īpašumu cenas un ekonomiskās svārstības, liecina jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” un “Norstat” veiktā aptauja*. Lielākoties īpašuma iegādi ārpus Latvijas apsver jaunāka gadagājuma cilvēki 18–29 gadu vecumā un galvenokārt rīdzinieki.

Kaut arī kopumā 37% aptaujāto plāno nākotnē iegādāties nekustamo īpašumu Latvijā, un 6% gatavojas to darīt jau šogad, saasinātā ģeopolitiskā situācija un nedrošība par nākotni ir viens no iemesliem, kas attur cilvēkus to darīt jau šobrīd. 22% iedzīvotāju norāda, ka tieši nedrošības sajūta liek nogaidīt ar lēmumu par jauna mājokļa iegādi Latvijā.

Neparedzamā ģeopolitiskā situācija Ukrainā un citviet pasaulē ietekmē arī nekustamo īpašumu attīstītāju plānus: mājokļu attīstītāji nesteidzas ne ar zemes iegādi, ne jaunu projektu uzsākšanu, kas jau tuvāko 2–3 gadu laikā var novest pie būtiska jaunu mājokļu deficīta.

“Krievijai uzsākot pilna apmēra karu Ukrainā, esam piedzīvojuši vienu no pēdējā laika lielākajiem satricinājumiem nozarē. Varējām novērot būtisku energoresursu sadārdzinājumu Eiropā un arī Latvijā, kura ietekmē strauji kritās pieprasījums pēc lielas platības dzīvokļiem un mājām, jo to uzturēšanas izmaksas vairākkārt pieauga. Jārēķinās, ka ģeopolitiskās un ekonomiskās svārstības var izraisīt arī kredīta mainīgo procentu likmju pieaugumu. Arī būvnieki nav pasargāti no šiem riskiem, tāpēc ir saprotama zināma piesardzība jaunu projektu uzsākšanā. Vienlaikus jāapzinās, ka situācija ar dzīvojamo fondu ir steidzami jārisina gan galvaspilsētā, gan citviet Latvijā, tāpēc jauni projekti, protams, būs, taču tiem, kuri ir nolēmuši iegādāties jaunu mājokli, būtu ieteicams ar to nekavēties,” komentē “Bonava Latvija” mārketinga un pārdošanas vadītājs Kaspars Ekša.

Kā citus galvenos šķēršļus jauna dzīvokļa iegādei šobrīd iedzīvotāji min nepietiekamus finanšu resursus (50%), nekustamo īpašumu cenas Latvijā (37%) un neparedzamās ekonomiskās situācijas svārstības, kas rada nedrošību par turpmākajiem ienākumiem (23%).

Nedrošība par nākotni, kas liek rīkoties piesardzīgi un nogaidīt ar būtisku lēmumu pieņemšanu, ir raksturīga visiem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem. Saskaņā ar jaunākajiem Eirobarometra datiem**, lai gan lielākā daļa (51%) ES pilsoņu uzskata, ka kopienas dalībvalstu ekonomika turpmākajos piecos gados būs stabila, 64% uztrauc ES drošība šajā laika periodā. Puse (50%) ES iedzīvotāju atzinuši, ka galvenais izaicinājums ir un būs Krievijas izvērstais pilna apmēra karš Ukrainā.

“Mērena piesardzība ir raksturīga ne tikai Latvijas iedzīvotājiem. Arī citu ES valstu iedzīvotāji, vērtējot ģeopolitisko situāciju, ar zināmām bažām veras nākotnē. Tiesa, nekustamā īpašuma iegādes plānus citviet tas tik ļoti neietekmē kā, piemēram, Baltijas valstīs. Tajā pašā laikā jaunā ģeopolitiskā realitāte ir radījusi situāciju, kad, iegādājoties īpašumu, rūpīgāk tiek izvērtēta tā atrašanās vieta, nepieciešamo investīciju apjoms īpašuma iegādei un citi kritēriji,” norāda Kaspars Ekša, atzīmējot, ka, visticamāk, tuvākajā laikā iedzīvotāji savus paradumus nemainīs.

* Aptauju pēc “Bonava Latvija” pasūtījuma veikusi pētījumu kompānija “Norstat” 2024. gada jūlijā, aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

**Eirobarometra pētījums par ES izaicinājumiem un prioritātēm veikts no 2024. gada 25. jūnija līdz 2. jūlijam, veicot 25 658 tiešsaistes intervijas ar ES pilsoņiem, kas vecāki par 15 gadiem, 27 ES dalībvalstīs. Pētījuma rezultāti pieejami https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3232